Zo werkt gastouderopvang

Als je kiest voor gastouderopvang kies je bewust voor kleinschalige en flexibele opvang. Je hebt de keuze voor opvang bij een gastouder thuis of door een nanny in jouw eigen huis, afgestemd op de behoeften van jou en jouw kind. Op basis van jouw wensen zoekt de bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau een passende match met een gastouder of nanny.

Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Op welke dagen en tijden heb je opvang nodig?
  • Wat voor type opvang past bij jou en je kind?
  • Wat vind je belangrijk in de opvoeding van je kind?
  • Wat zijn je verwachtingen van de gastouder of nanny?

Als wij een geschikte gastouder of nanny voor je hebben gevonden dan zorgt onze bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau ervoor dat je kunt kennismaken. Als je wilt starten met de opvang dan maken we een afspraak voor een koppelingsgesprek. Hierbij zijn de gastouder of nanny, de ouder(s) én de bemiddelingsmedewerker aanwezig. Tijdens het koppelingsgesprek worden de afspraken over de opvang doorgenomen. Ook worden de overeenkomsten ingevuld en ondertekend.

Je kunt alvast het aanbod van KION gastouderopvang bekijken. Heb je zelf al een gastouder of nanny? Neem dan contact met ons op zodat we de registratie kunnen regelen en je op de gewenste datum met de opvang kunt starten.

Als de opvang is gestart

Gedurende de opvang blijven we contact houden met jou en jouw gastouder of nanny. Je kunt altijd contact met ons opnemen bij vragen of onduidelijkheden. Mocht jouw gastouder of nanny een keer ziek of met vakantie zijn dan regelen wij, indien mogelijk, vervangende opvang.

Gelukkig komt het niet vaak voor, maar mocht het gebeuren dat je er samen met je gastouder of nanny niet uit komt, dan maakt een bemiddelingsmedewerker een afspraak voor een bemiddelingsgesprek. Daarnaast bellen wij jaarlijks voor een evaluatie van de opvang waarin de situatie van ieder kind afzonderlijk wordt doorgesproken. Hier ontvang je een verslag van.

Als de opvang stopt

De overeenkomst die je afsluit met een gastouder heeft een opzegtermijn van een maand. Opzeggen gebeurt schriftelijk en bij voorkeur via het wijzigingsformulier op deze website. Voor Gastouders aan huis/ nanny’s die werken onder de regeling dienstverlening aan huis (bij max. drie dagen per week) of met een arbeidsovereenkomst (bij vier of meer dagen per week) geldt het recht op een wettelijke transitievergoeding bij beëindiging van de overeenkomst. Meer informatie hierover vind je hier.


"Het KION Gastouderbureau denkt actief mee over de beste plek voor mijn dochter"
-Marjolijn, moeder van Elyn.